Çocuk Diş Hekimliği Nedir?
Çocuk diş hekimliği yani pedodonti, çocukların doğumundan ergenlik çağına kadar yaşadıkları süreçlerle ilgilenir. Pedodonti alanı bu dönemde yaşanan ağız ve diş sağlığı hastalıklarının tespiti ve tedavisine yoğunlaşmıştır. Çocuklar için bu hizmet ülkemizin tüm şehirlerinde verilse de çocuk diş hekimi İzmir şehrinde daha profesyonel kliniklerde bulunabilir.
Çocuk Diş Hekimliği Neden Önemlidir?
Çocuk diş hekimi çocukların süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte ziyaret edilmesi gereken kişidir. Süt dişleri, kalıcı dişlerin habercisidir. Süt dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren çocuğun ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, yetişkinlik dönemini bile etkileyen sonuçlara sahiptir.
Çocuk Diş Hekimi Hangi Yaş Aralığını Hedefler?
Çocuk diş hekimi, doğumdan ergenlik dönemine dek devam eden süreci yönetir. Bu bilgiyle bakıldığında çocuk diş hekimliğine gitme yaşı 0 – 14 olarak değişir. Belirtilen 14 – 15 yıllık döneme bakıldığında bebeklikte dişsizlik aşaması, süt dişlerinin çıkmaya başladığı ve çıkma işleminin tamamlanması, ardından kalıcı dişlere geçişin başlaması ve tamamlanması gibi süreçler yaşanır. Bütün bu dönemler boyunca dikkat edilmesi gereken pek çok faktör bulunduğundan, çocuk diş hekimliği alanı büyük önem taşımaktadır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Evresi Nasıl Geçer?
Çocuk diş hekimliği, bebeğin diş çıkarmaya başladığı 6. aydan itibaren ihtiyaç duyulabilen bir alan haline gelmiştir. Diş çıkarma süreci 6. aydan 10. aya kadar uzayabilen bir süreç olduğundan, 6. ayda diş çıkmadığı takdirde paniğe kapılmamak gerekir. Çocuklar 3 yaşına geldiğinde, süt dişlerinin sayısı 20’yi bulur. Kalıcı dişlerin çıkması ise çocuk 6 yaşına girdiği zamanlarda başlar ve yaklaşık 12 yaşına dek devam eder.
Süt dişlerinin çıkması bebek ve aileler için kolay bir süreç olmayabilir. Diş çıkarma evresinde bebeğin salyasında artış gözlenebilir. Buna ek olarak iştahsızlık, keyifsizlik, ateşlenme, ağrı kaynaklı huysuzluk, düzensiz uyku ve en önemlisi bebeğin ısırma içgüdüsünde artış gözlenir. Bebeğin çiğneme alışkanlığını geliştirmek adına diş etlerine masaj yapılabilir. Çiğnemesi amacıyla verilen oyuncak veya muz benzeri yiyecekler soğutularak bebeği rahatlatan bir etki yaratması sağlanabilir. Bu ve benzeri önlemler yeterli gelmediği takdirde çocuk diş hekimliği alanında uzman bir diş hekimine danışmak şartı ile diş jelleri veya hekim tarafından önerilen bir ağrı kesici kullanılabilir.
Çocuk Diş Hekimi İzmir’de Var mı?
Ülkemizin çoğu şehrinde özellikle büyük şehirlerinde olduğu gibi çocuk diş hekimi İzmir şehrinde de vardır. Profesyonel ekipmanlarla ve steril ortamlarda, profesyonel hekimler tedavi uygulamaktadır.
Çocuklarda Neden Diş Çürüğü Oluşur?
Çocuk diş hekimliği alanında yapılan çalışmalar göstermektedir ki, çocukların diş ve ağız bakım rutini de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi özenle gerçekleştirilmelidir. Bebeklik döneminde yaşanan çürümelerin büyük bir çoğunluğu benzer sebeplerden ötürü gelişmektedir. Bunlar arasında;
Biberon Çürüğü Nedir?
Anne sütü de dahil olmak üzere bebeğe verilen süt ve mamalar şeker içermektedir. Gece uyumadan önce beslenme alışkanlığına sahip olunduğunda, tüketilen besinler uzun bir süre boyunca ağızda birikerek dişlere zarar vermekte ve diş çürüğü oluşmasına zemin oluşturmaktadır. Uyumadan önce beslenen bebeklerin dişlerinin çürümemesi için, beslenme sonrasında su içirilmelidir. Aynı zamanda bebeğin gece biberonla uyuması engellenmelidir. Tüketilen besinleri tatlandırması adına şekerli gıdalardan kaçınılmalı, özellikle emzikler bu gıdalar ile kaplanmamalıdır. Bebeğin beslenmesi tamamlandığında bez yardımıyla ağzı temizlenmeli ve mutlaka su içirilmelidir.
Çocuklarda Diş Çürümesini Engelleyen Yöntemler Nedir?
Çocuk diş hekimliği tarafından çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için geliştirilmiş birden fazla yöntem mevcuttur. 6 ayda 1 olmak üzere düzenli olarak diş hekimini ziyarete götürülen çocuklarda herhangi bir diş ve ağız sağlığı problemi erken dönemde saptanıp kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Aynı şekilde bu durum, çocukların doktorlardan korkmamasını da sağlamakta olup, ilerleyen yıllarda da diş hekimi ziyareti alışkanlığı edinmelerini kolaylaştırmaktadır.
Çocuk diş hekimliği alanında çocuklarda diş çürümesine karşı geliştirilen iki farklı uygulama mevcuttur. Bunlar florür uygulamaları ve fissür örtücüler olarak bilinir.
Florür uygulamaları: Florür uygulaması tedavi edici değil, koruyucu önlemler arasında yer alır. Sağlıklı kişilere bile uygulanabilen bir yöntem olup, dişleri çürümeye yatkın, hassas ve hasarlı dişlere sahip hastalarda ve farklı hastalıklara sahip olup ağız ve diş sağlığı bakımına ekstra önem vermesi gereken kişilerde tercih edilir. Çocuk diş hekimi tarafından belirlenen miktar ve sıklık doğrultusunda diş çürümelerine karşı koruyucu bir yöntemdir.
Fissür örtücüler: Fissür örtücüler ağızda bulunan azı dişlerinde besin kalıntılarının birikmesini engellemek amacıyla yapılan bir sığlaştırma yöntemidir. Azı dişlerinin çıkıntıları düzleştirilerek çürüğe yol açan bakterilerin tutunması zorlaştırılır. Bu işlem diş çürükleri karşısında %80’i aşan bir tedavi başarısına sahiptir.
Çocuk diş hekimi İzmir şehrinde profesyonel kliniklerde bulunur ve danıştığınız takdirde size yardımcı olarak tüm süreçleri yönetir.